ProBio Profesjonalne żywienie

Nasze linie

Produkcja pasz odbywa się na 5 liniach technologicznych. Najnowszą jest linia mieszania produktów sypkich oraz linia ekstruzji. Nowoczesne technologie zwiększają możliwości techniczne produkcji oraz pozwalają wytwarzać pasze bezpieczne dla zwierząt.

Wieża mieszania produktów sypkich i ekstruzji

Mieszalnia

 

W 2020 roku ukończyliśmy modernizację wytwórni, dobudowując dwie nowe linie technologiczne w wieży o wysokości 25 metrów. Pierwsza z nich przeznaczona jest do produkcji mieszanek paszowo uzupełniających. Urządzenia mają wydajność do 5t/h.
Proces naważania składników odbywa się pojedynczo, każdy produkt jest dozowany po zakończeniu procesu dozowania składnika poprzedniego. Surowiec dozowany jest na wagę tensometryczną.
Naważanie składników odbywa się na 9 wagach jednocześnie. Łączna ilość komponentów naważanych automatycznie na wszystkich wagach wynosi 100.

Wydajność 5t/h

Proces naważania składników odbywa się pojedynczo, każdy produkt jest dozowany po zakończeniu procesu dozowania składnika poprzedniego. Surowiec dozowany jest na wagę tensometryczną.

Naważanie składników odbywa się na 9 wagach. Jednocześnie możemy naważyć 100 komponentów.

Naważanie nanoskładników odbywa się w trzech wagach, mikrodozujących jednocześnie. Dokładność tych wag wynosi od 0,5 do 5 gram.

Precyzyjne wagi

Wieża mieszania produktów sypkich i ekstruzji

Ekstruzja

 

Druga linia opiera się na technologii ekstruzji. Ekstruzja polega na przeciśnięciu surowca przez specjalną prasę. Przy jej wylocie znajduje się matryca o niewielkich otworach. Surowiec zostaje poddany działaniu wysokiego ciśnienia (do 20 MPA) i temperatury(powyżej 140 stopni). W wyniku ekstruzji we wnętrzu ziaren zachodzą zmiany fizyczne i chemiczne. Dochodzi do rozerwania wiązań tworzących strukturę białek, a także do żelatynizacji skrobi. W skutek tego procesu białka, tłuszcze oraz węglowodany stają się bardziej dostępne dla zwierząt. Surowiec który jest poddany ekstruzji ma większą strawność włókna i ogranicza jego działanie antyżywieniowe.
Ekstruzja poprawia trwałość produktów i zmniejsza rozwój bakterii, dzięki temu produkt nie ulega zepsuciu.

Zmniejszanie rozwoju bakterii

Zdrowie przede wszystkim

Wpływ ekstruzji na paszę i zwierzęta:

^

podniesienie statusu zdrowotności zwierząt

^

poprawa smakowitości paszy

^

zmniejszenie zużycia paszy

^

usuwa nieprzyjemny zapach z niektórych surowców

^

poprawa strawności skrobi, białka, włókna

^

usuwa bakterie i grzyby

^

zapobiega występowaniu salmonellozy

^

zwiększenie wydzielania śliny (przeżuwacze)

^

zwiększenie przyrostów masy ciała

^

zwiększenie wydajności zwierząt

Pobieranie próbek

Rakoraf

Jest to urządzenie do zdalnego pobierania próbek bezpośrednio z samochodu. Pobieranie próbek przy pomocy próbnika rakoraf to najszybsza i najprostsza metoda otrzymywania reprezentatywnej próbki produktu z otwartego samochodu. Pobieranie próbek może odbywać się w czasie postoju samochodu na wadze. Po wprowadzeniu sondy w ładunek, pobierane zboża zostają wtłoczone do wewnętrznej komory sondy, gdzie przez strumień powietrza są przetransportowywane elastycznym przewodem z tworzywa do pojemnika zbiorczego w laboratorium

Galeria

Linie technologiczne

Informacje kontaktowe

Zapraszamy do współpracy

SKLEP

Zadzwoń do nas

+48 54 285 44 82

Odwiedź nas

Rolnicza 3
88-200 Radziejów

Napisz e-mail

sklep@probiowytwornia.pl

Godziny otwarcia

Pon.-Pt.: 7.30 – 15.30

WYTWÓRNIA

Zadzwoń do nas

+48 54 285 25 69

Odwiedź nas

Płowce II 84
88-200 Radziejów

Napisz e-mail

biuro@probiowytwornia.pl

Godziny otwarcia

Pon.-Pt.: 7.00 – 15.00